У Раді планують спростити процедуру створення та роботи ОСББ

0

Депутати полегшать створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та механізм прийняття рішень на зборах.

На думку урядовців, злагоджена та ефективна робота ОСББ ускладнюється завищеною вимогою, щодо кількості голосів, необхідних для прийняття рішення. Саме тому, восьмого лютого 2022 року ініціативна група від партії "Слуга народу" зареєструвала проєкт закону, згідно з яким планується внести деякі зміни в ряд законодавчих актів, з метою спрощення управління багатоквартирними будинками.

Підстави для змін.

Діяльність об'єднань співвласників багатоквартирних будинків регулюють наступні закони України:

  1. "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".
  2. "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку".
  3. "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

На думку авторів законопроєкту, дані законодавчі акти ускладнені бюрократичними положеннями, їх вимоги є застарілими та значно затягують й ускладнюють процедуру прийняття конструктивних рішень. Висувається думка стосовно того, що вимоги до кількості голосів, необхідних для прийняття рішення, є занадто завищеними, саме тому управління багатоквартирними будинками є не завжди ефективним.

Станом на сьогодні, третя частина багатоквартирних будинків (понад тридцять відсотків від загальної кількості) не прийняли рішення з визначення форми правління.

Раніше ми писали: Уряд зобов'яже виконкоми місцевих рад передати в управління будинки, з невизначеною формою правління.

Ускладнена бюрократичними нормами, процедура ухвалення рішень на зборах співвласників житлового будинку стає значною перешкодою на шляху впровадження Державної програми термомодернізації житлового фонду.

Крім того, несприятлива епідеміологічна ситуація в країні та обмеження масових зборів та заходів є значною перешкодою на шляху прийняття колективних рішень з керівництва багатоквартирними будинками.

У Законі України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" відсутні положення, які б регулювали електронне голосування. Не всі учасники опитування мають можливість проголосувати та підписати свій вибір електронним цифровим підписом.

Подолати вищеперелічені перепони та врегулювати невідповідності у законодавчих актах покликаний новий законопроєкт.

На які зміни варто очікувати?

Проєкт закону №7029 від 08.02.2022 повинен забезпечити:

  • полегшення процедури голосування шляхом використання цифрових технологій та електронного підпису, що забезпечить гарантоване врахування думки осіб, які з тих чи інших причин не були особисто присутні на зборах;
  • зменшення кількості голосів, необхідних для прийняття певного рішення з управління багатоквартирним будинком (відтепер достатньо буде половини голосів "за", для затвердження рішення, крім випадків, що стосуються від'єднання від інженерних мереж;
  • впорядкування законодавчої бази та впровадження єдиного порядку оформлення протоколів зборів співвласників;
  • спрощення порядку інформування співвласників про збори з персонального замовного листа до можливості повідомляти  про збори із за допомогою телекомунікаційних засобів таких, як електронна пошта тощо;
  • декларування можливості реєстрації ОСББ шляхом подання документів частково у паперовій, а частково в електронній формі;
  • законодавче закріплення можливості створення ОСББ та його діяльності без обов'язкового нотаріально завіреного доручення.

Очікування від впровадження нововведень:

  • збільшення кількості сформованих ОСББ;
  • популяризація та поширення використання електронних цифрових сервісів співвласників;
  • зменшення витрат на управління житловими будинками та комплексами.

Створення та робота ОСББ по-новому.

Закон "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" планують розширити додатковою нормою, згідно з якою збори співвласників багатоквартирних будинків можу проводитись в режимі відеоконференції, формат якої надає можливість висловитись та бути почутим усім учасникам зборів.

Про збори ініціативна група інформує не пізніше ніж за десять календарних днів до запланованого заходу. Повідомлення інформує про час, місце, порядок денний, ініціатора зборів та вручається особисто під розписку, або ж шляхом надсилання замовного листа. Розроблена окрема поправка, згідно з якою, за письмового волевиявлення до ініціативної групи зборів, співвласник багатоквартирного будинку може отримувати сповіщення про збори у електронному вигляді на вказану у відповідній заяві електронною адресою або іншими засобами телекомунікаційного зв’язку. За наявності такої заяви виключається необхідність особистого вручення повідомлення про збори.

Для прийняття рішення достатньо 50 відсотків голосів у підтримку. Воно приймається шляхом поіменного голосування та оформляється відповідним протоколом.

До Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" плануються поправки, які будуть регулювати проведення як письмового, так і електронного опитування (з обов'язковим електронним підписом). В підсумку будуть враховувати голоси учасників зборів та учасників письмового/електронного опитування.

Зміст протоколу установчих зборів співвласників:

  1. Ініціатори зборів.
  2. Інформація про терміни та місце проведення.
  3. Загальна кількість співвласників.
  4. Загальна кількість голосів.
  5. Інформація про голову зборів.
  6. Порядок денний.
  7. Основні положення виступів.
  8. Підсумки голосування з зазначенням результатів по кожному питанню.
  9. Прийняті рішення на підставі зборів.

Рішення, які приймаються на установчих зборах:

  • створення об'єднання;
  • декларування статуту об'єднання;
  • склад та голова правління;
  • особа, уповноважена на підписання та подання документів для проведення державної реєстрації створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку;
  • деякі інші рішення, законодавчо віднесені до повноважень загальних зборів об'єднання.

Статут ОСББ декларує:

  1. Статутні органи об'єднання.
  2. Порядок формування органів управління.
  3. Повноваження органів управління.
  4. Порядок обрання голови правління (за винятком його обрання установчими зборами).

Оприлюднення результатів зборів повинно відбутися задекларованим у статуті об'єднання способом впродовж 30 календарних днів.

Способи інформування співвласників про прийняті рішення:

  • надане персонально під особистий підпис;
  • надіслано рекомендованим листом поштою;
  • надіслано із використанням засобів телекомунікаційного зв'язку згідно з даними, вказаними у відповідній заяві.

Ще одне нововведення - відтепер загальні збори не можуть обирати особу, відповідальну за прийняття оперативних рішень.

Рішення з від'єднання багатоквартирного будинку від мереж централізованих комунальних послуг та визначення подальшої системи надання послуг, з обов'язковою умовою збереження вимог охорони навколишнього середовища, можливо лише на умови, що за нього було проголосовано у обсязі 75% від загальної кількості голосів.

Коментарі 0

Залишити коментар