Лічильники води: який водомір встановити?

0

Види водомірів. Як вибрати лічильник води?

Тарифи, встановлені державою на оплату нормативів водопостачання та водовідведення, з кожним роком збільшуються. У зв'язку з чим все більше домовласників замислюються над тим, який лічильник води встановити у себе в приміщенні.

Дуже важливо вибрати правильний пристрій обліку, оскільки він забезпечить значну економію при оплаті комунальних послуг. Споживач оплачує виключно використану кількість води. В результаті квитанції "за фактичне споживання" менше ніж платежі згідно з "нормативами".

На ринку представлено величезну різноманітність вимірювальних приладів обліку води. Перш ніж купити лічильник води, радимо вивчити всі види та підвиди і лише після цього приймати рішення про те, який саме прилад вам потрібен.

Водоміри - це досить складні прилади з великою кількістю видів виконання.

Класифікація лічильників води

Класифікація лічильників води

Прилади, що вимірюють кількість спожитої води, поділяються на різні категорії, залежно від низки характеристик. Розглянемо основні з них.

За метою використання

  1. Для побутового використання - застосовуються в житлових будинках та квартирах.
  2. Загальнобудинкові - для обліку води житлового багатоквартирного будинку.
  3. Для промислового використання - використовуються на виробництвах та різноманітних підприємствах.
  4. Мокрохідні – використовуються у місцях підвищеної вологості в екстремальних умовах роботи. Нерідко встановлюються у приміщеннях, що підтоплюються, вологих підвалах, колодязях тощо.

За розташуванням рахункового механізму

  1. Прилади мокрого типу - лічильний механізм приладу поміщений у рідину. Для продовження служби таких приладів необхідно встановлювати додаткові фільтри на входи. Фільтр забезпечить очищення рідини від сторонніх домішок, які можуть вивести його з ладу.
  2. Прилади сухого типу - між водою та рахунковим механізмом є спеціальна захисна перегородка, яка захищає лічильний механізм та забезпечує тривалу роботу приладу в цілому. Такі пристрої найчастіше залежать від електроенергії, невеликих розмірів, прості в експлуатації. Прилади, на жаль, дуже чутливі до негативного впливу магнітного поля, під впливом якого можуть вийти з ладу. Якщо виникли підозри на неправильну роботу вимірювального приладу, потрібно провести повірку лічильника без демонтажу.

За температурою води

  1. Пристрої для гарячої води - максимальна температура рідини до 40°С. Відповідно до нормативів ДСТУ мінімальний термін придатності таких приладів 12 років.
  2. Пристрої для холодної води - температура робочої рідини до 150°С. За ГОСТом прослужити такий прилад має щонайменше 6 років. У зв'язку з наявністю у гарячій воді великої кількості домішок, усі лічильники гарячої води сухого типу.
  3. Універсальні.

Працюють такі лічильники за одним принципом. Відмітні характеристики - матеріали, що використовуються для виготовлення деталей приладу.

За наявністю магнітного захисту

  1. Захищені від негативного магнітного впливу - на крильчатці сучасних лічильників встановлюється антимагнітний захист.
  2. Без захисту від магнітного поля.

За наявністю джерела живлення

  1. Енергонезалежні - для роботи приладу не потрібна наявність електрики.
  2. Енергозалежні - прилади, які не працюють без джерела живлення.

За принципом дії

Устаткування сучасної метрології вражає різноманітністю. Кожен виробник намагається удосконалити наявні розробки та наповнити їх інноваційними складовими. Загалом, залежно від основного принципу дії приладу, лічильники води поділяють на чотири основні типи.

Вихровий лічильник

Вихровий лічильник

Схема вихрового лічильника води:

а. Кільце, яке здійснює вимірювання

b. Тіло, яке створює вихори (дефлектор)

с. Сенсор реєстратора

d. Лічильник механізму

Прилад аналізує швидкість вихору, який утворюється завдяки спеціальній електроніці. Для роботи приладу потрібна наявність джерела електроживлення. Чутливий до якості та чистоти води. Середній термін придатності до 8 років.

Тахометричний лічильник

Тахометричний лічильник

Схема лічильника води тахометра:

  1. Крильчатка
  2. Механізм лічильника тахометра
  3. Потік води
  4. Механічний редуктор
  5. Індикаторний пристрій
  6. Герметична перегородка
  7. Тверді осі
  8. Тверді осі

Один із найдоступніших, бюджетних та надійних типів вимірювальних приладів води. Не залежить від енергоджерела. Вимірювання витраченої води здійснюється завдяки крильчатці (турбіні), що знаходиться усередині приладу. При проходженні рідини через механізм інформація моментально відображається на циферблаті приладу.

Такі лічильники не мають контакту з водою. Їх називають сухими чи сухохідними.

Електромагнітний (індукційний) лічильник

Електромагнітний (індукційний) лічильник

Схема електромагнітного лічильника води:

а. Випускна котушка

b. Котушка прийому

с. Датчик, який здійснює реєстрацію

d. Рахунковий механізм

Принцип дії приладу – вимірювання електромагнітної провідності. Суть методу полягає в тому, що магнітне поле в провідному каналі індукується прямо пропорційно кількості води, яка проходить цим каналом.

Цей вид лічильників води є найвибагливішим до якості рідини, що пропускається через нього. За ціновою політикою це найдорожчі прилади обліку води.

Ультразвуковий лічильник

Ультразвуковий лічильник

Схема ультразвукового лічильника води:

a. Потік

b. Датчик-випромінювач

с. Сигнал

Принцип роботи заснований на законі фізики щодо швидкості поширення звуку в рідкому середовищі. Вимірювання швидкості води за течією та проти нього забезпечує електроніка. Дані після обробки відображаються на дисплеї. Прилад потребує електроживлення. Використовується виключно за умови вимірювання чистої води у сучасних водопроводах.

Який купити лічильник на воду?

На сьогоднішній день у мережі дуже багато інформації про сучасні електронні лічильники, які набули широкого застосування в країнах Європи. При виборі такого приладу необхідно враховувати, що їх використання розраховане на сучасну систему водопостачання з відфільтрованою, очищеною від сторонніх домішок, абразиву та іржі воду. На превеликий жаль, вітчизняна система водопостачання у багатьох регіонах країни залишає бажати кращого, тому цей вид лічильників не завжди підходить вітчизняному споживачеві.

Ознаки несправності лічильника води дивіться тут.

В умовах вітчизняного водопроводу максимальним попитом користуються лічильники води крильчаткового типу, серед переваг якого:

  • простота в установці;
  • толерантність до брудної води;
  • стійкість до нестабільного тиску водопроводу;
  • доступна ціна;
  • тривалий термін експлуатації.

Вибираючи прилад обліку гарячої та холодної води, можна звернутися за допомогою до фахівців, які підкажуть, який саме лічильник підійде для встановлення саме у вашому будинку.

Коментарі 0

Залишити коментар