Облік газу за європейськими стандартами: чи будуть українці платити менше?

0

Найближчим часом платіжки за блакитне паливо можуть зменшитись - хто і коли платитиме менше за газ?

У травні Україна оновлює механізм розрахунку вартості газу для потреб населення. З першого числа облік блакитного палива буде здійснюватися відповідно до європейських стандартів. Відтепер у платіжках буде враховуватись не тільки загальна кількість використаного природного палива, а й його енергетична віддача. Враховуватись буде теплота згоряння, тобто обліковуватимуться не кубометри спожитого газу, а спожиті кіловат-години.

На думку представників влади, завдяки такому підходу, вдасться значно зменшити нерівність громадян України, які сплачують за газ нижчої якості та з меншою калорійністю за загальним тарифом.

За новими правилами, українці сплачуватимуть за спожиту енергію, а не за фізичний об'єм газу, що був використаний згідно з показниками лічильника.

Ведення обліку та розрахунки за спожите блакитне паливо в одиницях енергії, а не у кубометрах та деякі інші зміни набувають чинності з першого травня 2022 года згідно з положеннями Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії".

Зміни на ринку газу в Україні

Останні півтора року характеризуються активною модернізацією ринку газу в нашій державі. Відбулося ряд відчутних змін, впроваджено вели кількість нововведень, серед яких:

  • ринок газу для населення став відкритим;
  • введена програма річних тарифів;
  • надано можливість обирати тарифні пропозиції від різних постачальників блакитного палива;
  • створено законодавче підґрунтя для впровадження змін в обліку наданих послуг;
  • очікується зміна форми платіжних квитанцій.

Поступово Українська держава почала долучатися до європейських стандартів ринкових відносин.

Хто буде платити за газ менше?

Споживачам, яким буде поставлений газ з меншою енергетичною цінністю та нижчою теплотою згоряння, перераховуватимуть вартість блакитного палива за нижчими тарифами.

Якість газу в Україні

Показники якості природного газу по Україні станом на вересень 2021 року

Повірка лічильника

Показники якості природного газу по Україні станом на січень 2022 року

Повірка лічильника

Згідно з даними останніх показників карти якості блакитного палива в різних регіонах нашої країни, на сьогодні на зменшення розміру платежів можуть претендувати мешканці Львівської, Полтавської та Кіровоградської областей.

Які фактори впливають на якість газу?

Як зазначає представник Оператора газотранспортної системи України, є ряд змінних чинників, які впливають на якість газу, а саме:

  • регіон;
  • стан газопроводу;
  • пора року (весна/літо/осінь/зима);
  • час доби.

Хто здійснюватиме перерахунок?

Споживачу не варто хвилюватися з приводу необхідності здійснювати особливий контроль та складні розрахунки спожитого газу. Як і раніше, необхідно щомісяця до п'ятого числа подавати показники лічильника в кубічних метрах оператору, що надає послуги постачання природного газу. У кіловат-години отримані показники оператор переведе самостійно та занесе до особистого кабінету споживача та на платформу Оператора ГТС, де буде здійснюватись паралельний облік газу і в кубічних метрах, і в енергоодиницях. Перерахунок з метрів кубічних у кіловат-години здійснюватиметься за затвердженою НКРЕКУ формулою.

Не впевнені в правильності роботи лічильника? Замовити повірку без демонтажу приладу обліку.

Повірка лічильника

Відтак у квитанціях вартість спожитого газу буде вказуватись не за Куби, а за використані енергоодиниці.

Такий вид обліку дасть можливість споживачам побачити вартість енергії від споживання газу та електрики в однакових одиницях виміру. На підставі такої інформації, з'явиться можливість порівняти економічну рентабельність використання газу та електрики. Також очікується зменшення витрат на споживання природного газу з низькою енергетичною якістю.

Разом з цим читають:

Тарифи на газ, світло та воду

Температурні коефіцієнти

Коментарі 0

Залишити коментар