“Температурні коефіцієнти” знову в дії. Споживачів газу змусять доплатити

0

У газовому протистоянні між громадянами України та облгазами, феміда підтримала позитивне рішення на користь останніх. А тому, з січня 2022 року українським споживачам блакитного палива доведеться не тільки сплачувати нові тарифи за розподіл газу. У платіжках знову можуть з'явитися так звані "температурні коефіцієнти".

Нагадаємо, що "температурним" називають коефіцієнт, за допомогою якого здійснюється коригування показників лічильників побутового використання у випадку відсутності додаткових вимірювальних приладів тиску газу та температури.

Стандартні умови для постачання газу в Україні:

  • температура навколишнього середовища +20 градусів за Цельсієм;
  • атмосферний тиск 760 мм рт. ст.

Варто пам'ятати, що, згідно законів фізики, взимку, під впливом знижених температур, газ стискається, а влітку, відповідно, - розширюється. Для того, щоб привести показники лічильників до необхідних умов, їх множать на відповідний коефіцієнт від 0,97 до 1,08 (в залежності від пори року). Влітку беруть нижчий коефіцієнт, відповідно оплата менша, а взимку - навпаки.

Оскільки Методика приведення об'єму газу до стандартних умов поширювала свою дію лише на юридичних осіб, у листопаді 2018 року Національна комісія з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) відреагувала на чисельні скарги з боку споживачів та заборонила операторам ГРМ застосовувати дані коефіцієнти для фізичних осіб. Крім того, в кінці 2019 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував частину облгазів і газзбутів за незаконні стягнення з громадян.

Однак, до судів звернулися й газовики, яким у судовому порядку вдалося домогтися того, щоб доплату за температурні коефіцієнти повернули.

Нежаль, неврегульованість великої кількості питань на законодавчому рівні, та нездатність інститутів влади вчасно реагувати на такого роду ситуації, призводить до того, що багато справ вирішується в суді. Чітку відповідь, відносно правомірності нарахувань "температурних коефіцієнтів" українці отримали після трьох років судів різних рівнів.

Згідно рішення Великої Палати ВСУ, обсяги блакитного палива, які були додатково зазначені у платіжках споживачів у зв'язку із застосуванням "температурних коефіцієнтів", є законними.

Наслідки рішення Верховного Суду у справі про газові "температурні коефіцієнти":

  • людям, які вже оплатили платіжки з урахуванням "температурного коефіцієнту", кошти повертати ніхто не буде;
  • цілком законним є стягнення коштів з тих користувачів, які ще не здійснили оплати;
  • скасовуються штрафи, накладені АМКУ та НКРЕКП на операторів ГРМ.

Коментарі 0

Залишити коментар