Як зменшити податок на прибуток коштом наявної іпотеки?

0

Податкова знижка за іпотеку: кому і як нараховуються податкові пільги за користування іпотекою?

Податковий Кодекс України у статтях 166 та 175 четвертого розділу декларує можливість громадян країни, що є платниками прибуткового податку на доходи фізичних осіб, долучити до податкової знижки незначну частку коштів з відсотків за користування іпотечним житловим кредитом. Дана можливість поширюється на житлові кредити у національній та іноземній валюті, які були сплачені протягом податкового року, за який звітується.

Податкова знижка за користування кредитом на житло - це певний розмір грошових коштів, на який громадянину України дозволяється зменшити суму сплачених податків на прибуток (ПДФО), через те, що особа вже сплатила відсотки за іпотечним кредитом.

Право на нарахування відшкодування по кредиту на житло мають громадяни, які коштом іпотечного кредиту будують чи купують житловий будинок, квартиру або кімнату, який є основним місцем проживання для вказаних осіб.

Кому нараховується податкова знижка за іпотеку?

Для того, щоб отримати відшкодування за податковою знижкою, необхідно відповідати наступним вимогам:

  1. Бути громадянином України та мати відповідний реєстраційний номер платника податків (або особа, яка офіційно повідомила про відмову отримувати РНОКПП через релігійні переконання та має про це відповідну позначку у паспорті).
  2. Не мати реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності та не займатися бізнесом.
  3. Мати офіційну реєстрацію у житловому приміщенні, на яке був оформлений житловий кредит.
  4. Розмір прибутку, з якого стягнуті податки на прибуток, є більшим ніж сума податкової знижки.
  5. Протягом року, за яким здійснюється розрахунок та нарахування податкової знижки, кредитне майно не було відчужене.

Громадянам України, які звернулися за відшкодуванням, можуть оформити та отримати податкову пільгу до кінця року, що йде за звітним. Наприклад, до кінця 2022 року можна отримати знижку лише за 2021 рік.

Присвоєння податкової знижки відбувається на підставі заповненої декларації про доходи фізичних осіб, яка подається до 31 грудня наступного за звітним року.

Як нараховується податкова знижка за іпотеку?

Сума відшкодувань вираховується шляхом множення суми відсотків, які особа сплатила протягом року, на коефіцієнт, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки.

Формула розрахунку коефіцієнту:

Якщо цей коефіцієнт більший ніж одиниця, до податкової знижки включається сума фактично сплачених процентів за іпотечним кредитом без застосування такого коефіцієнта.

Зразок розрахунку

Офіційна сума доходу протягом звітного періоду - 71 тис. 500 грн. З них було стягнуто ПДФО 18.00 % (71 500 * 0.18 = 12 870 грн). Сплачені відсотки за іпотечним кредитом за рік становили 13 тис. 600 грн. Загальна площа квартири 75 кв. м (що менше за 100 кв. м, отже коефіцієнт у цьому разі не застосовується).

71 500 - 13 600 = 57 900 грн

57 900 * 0.18 = 10 422 грн

12 870 - 10 422 = 2 448 грн - розмір податкової знижки.

Якщо житловий кредит був оформлений в іноземній валюті, також можна розраховувати на відшкодування частини коштів. У такому випадку відсотки, що були нараховані в іноземній валюті, перераховуються за офіційним курсом Національного Банку України на день їх сплати.

Для отримання грошових коштів, в анкеті необхідно зазначити особовий Банківський рахунок, на який, у разі погодження, буде перерахована компенсація протягом 60 днів з дати подання документів на відшкодування.

Які документи необхідно подати, для отримання компенсації?

  1. Код платника податків, або відповідна довідка у разі офіційної відмови від нього.
  2. Посвідчення особи з вказаним місцем реєстрації проживання, яке має збігатися з адресою житлового приміщення вказаного в іпотечному договорі.
  3. Довідка про доходи.
  4. Договірна документація з банком, з вказанням призначення кредиту та терміну його погашення, який має бути не меншим ніж 5 років.
  5. Нотаріально завірений договір іпотеки.
  6. Податкова декларацію про майновий стан і доходи.
  7. Документи, що підтверджують сплату відсотків по кредиту з вказаним прізвищем, ім’ям, по батькові платника податку як платника цих відсотків.

Важливо!

У платіжному документі обов'язково повинно бути зазначено окремо тіло кредиту та відсоток по ньому. У іншому випадку вважається, що заявник немає підстав для отримання пільги.

Відшкодовується лише один іпотечний кредит протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому:

  • була придбана житлова площа будинку, квартири чи кімната;
  • було побудоване житло, оформлена документація згідно з якою особа є офіційним власником та офіційно проживає в ньому (відповідно іпотечний кредит на будівництво відшкодовується лише після його завершення).

Разом з цим читають: Нова редакція Правил надання послуг з водопостачання та водовідведення.

Потрібна повірка лічильнка? Вам сюди.

Коментарі 0

Залишити коментар