Нова редакція Правил надання послуг з водопостачання та водовідведення

0

Оновлені Кабміном правила оплати послуг централізованого водопостачання та водовідведення.

Другого лютого 2022 року Постановою №85 уряд затвердив зміні до постанови N690 від п'ятого липня 2019 р. "Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення".

Затверджені зміни набрали чинної сили з дня опублікування документу.

В той самий час, з першого травня 2022 року втратить чинність постанова №630 від 21 липня 2005 року, яка регулювала правила, згідно з якими надавалися послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та затверджувався типовий договір щодо централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води та водовідведення.

У новому документі важливим для всіх споживачів є розділ, який здійснює регулювання оплати за послуги водопостачання та водовідведення.

Порядок оплати послуг та їх розмір

Згідно з пунктом 33 Правил, оплата послуг розраховується виходячи з розмірів затверджених тарифів та обсягу спожитих послуг.

Відповідно до пункту 36 Правил, рахунок на оплату наданих послуг споживач отримує щомісяця безплатно.

Рахунки на оплату послуг формує виконавець, або визначена інша особа, яка контролює розподіл послуг, і надає споживаю не пізніше десяти календарних днів до граничного терміну сплати, що визначає договір надання послуг. Обов'язково враховуються покази вузлів комерційного та розподільного обліку.

У пункті 37 Правил зазначено, що споживчі послуги сплачуються кожного календарного місяця, який визначається як "розрахунковий період".

Якщо у договорі окремо не визначений термін оплати послуг, сплатити рахунок необхідно не пізніше останнього дня місяця, що настає за розрахунковим періодом.

Споживач має право авансувати послуги водопостачання та водовідведення.

Пункт 38 Правил декларує необхідність сплачувати за послуги щомісяця згідно з вказаними у договорі термінів.

Встановлені тарифи визначають вартість централізованого водопостачання та водовідведення.

Виконавець, згідно з законодавством, зобов'язаний інформувати споживача про намір змінити тариф за надані послуги та обґрунтувати цю необхідність.

У випадку коригування тарифів під час дії договору, вони набирають чинності з дня зміни та не вимагають додаткових змін до договору.

Виконавець зобов'язаний розмістити нові тарифи на власному веб-ресурсі та довести до споживача оновлену інформацію протягом 15 днів з дня їх введення у дію будь-яким гарантованим способом.

З чого складається оплата за індивідуальним договором?

Пункт 34 Правил регулює порядок здійснення оплати за індивідуальним договором про надання послуг з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем. Згідно нього споживачі оплачують:

  1. Надані послуги, вартість яких розраховується виходячи з розміру затверджених уповноваженим органом тарифів та обсягу спожитих послуг або за нормами споживання, встановленими органом місцевого самоврядування, до встановлення вузла комерційного обліку.
  2. Абонентське обслуговування, розмір якого визначається виконавцем і не може перевищувати граничного розміру, який фіксує Кабмін.
  3. Технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку.

Оплата за вищеперераховані послуги споживачем виконавцю здійснюється кожного місяця однією сумою в порядку та розмірах, визначених договором.

Виконавець повинен забезпечити деталізацію послуг у рахунках.

Оплата виконавцю за індивідуальним договором складається з плати за послуги та плати за абонентське обслуговування у випадку, якщо співвласники житлового будинку не прийшли до спільного знаменника та не змогли спільно вибрати одну з моделей організації договірних відносин, не визначили розмір плати за обслуговування внутрішньобудинкової системи централізованого водопостачання та водовідведення.

Разом з цим читають: Уряд зобов'яже виконкоми місцевих рад передати в управління будинки, з невизначеною формою правління.

Споживач також повинен оплатити всі заборгованості, які рахувалися за ним до підписання індивідуального договору.

Навіть якщо споживач не користувався послугами водопостачання та водовідведення у розрахунковому періоді, він не звільняється від сплати абонентських послуг.

Згідно з пунктом 40, виконавець зобов'язаний здійснити перерахунок вартості наданих послуг, сплатити штраф чи пеню у випадку, коли послуги були не надані або їх якість не відповідала вимогам.

Пункт 41 Правил регулює розмір пені у випадку несвоєчасної оплати послуг, яка складає не більше 0,01 відсотка суми боргу за кожний день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не повинен бути більшим ніж сто відсотків загальної суми боргу. Зазвичай розмір пені вказується в індивідуальному договорі.

Пеня не нараховується:

  • за умови заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії;
  • за умови документально підтвердженої заборгованості з оплати праці споживачу.

Пункт 42 Правил декларує можливість реструктуризації заборгованості за взаємною згодою та зі складанням відповідної угоди.

У пункті 44 Правил зазначено, що у випадках, передбачених Законом України "Про метрологію та метрологічну діяльність", споживач може проводити позачергову повірку засобів вимірювальної техніки власним коштом, про що інформує виконавця або визначену власником (співвласниками) особу, яка здійснює розподіл обсягів послуг. Результати такої повірки оформляються відповідно до законодавства.

Замовити повірку лічильника дуже зручно на нашому сайті.

Коментарі 0

Залишити коментар