Президентська програма “Велика термомодернізація” вже в дії

0

У рамках державної програми вже у 2022 році розпочнеться масове оновлення багатоквартирних будинків.

Згідно з заявою міністра економіки, вже у 2023 році майже сімсот тисяч домогосподарств матимуть можливість зберегти від 30 до 50% коштів, економлячи на сплаті комунальних платежів за опалення.

За словами міністра, понад півтора мільйона громадян України планують долучити до програми "Енергетичної незалежності" вже у 2022 році. У цьому році в планах уряду охопити понад шістсот тисяч квартир, загальна площа яких прогнозовано складає тридцять млн кв. м.

Інвестиції у програму складають приблизно сто сорок млрд грн. Ці кошти поетапно будуть спрямовуватись "Укрфін Житлом" на цільові кредити під 3% річних до органів місцевого самоврядування та військово-цивільних адміністрацій.

Хто перший в черзі на термомодернізацію?

На сьогодні отримано шість тисяч чотириста тридцять сім заявок від обласних державних адміністрацій та міст на участь у проєкті. Більше ніж п'ять тисяч багатоповерхових будинків у різних куточках нашої держави стануть учасниками першої хвилі термомодернізації.

Цільове спрямування коштів

У рамках програми можна отримати часткове фінансування наступних дій з утеплення багатоквартирних житлових будинків:

  • термоізоляція стін;
  • утеплення горищ і підвалів;
  • заміна вхідних дверей, вікон;
  • встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту;
  • облаштування вузла обліку теплової енергії.

Кому надається перевага?

Згідно з вказівкою голови держави, право на першочергову участь у програмі мають наступні категорії:

  • будинки, що знаходяться в аварійному стані;
  • небезпечні будівлі та приміщення.

Перший етап проєкту охопить житлові приміщення, які були побудовані ще до 1990 року. Другий та наступні - будинки з класом енергоефективності нижче С.

Повірка лічильників теплої та гарячої води без демонтажу. Замовити виклик фахівців.

За умови успішного запуску програми, очікується створення ста сімдесяти тисяч робочих місць для фахівців у сфері будівництва. Також експерти прогнозують зменшення імпорту газу до 2,5 %.

В пілотному проєкті у 2021 році взяли участь вісім житлових будинків у Дніпрі. За підсумками роботи втрати тепла з модернізованих будівель та споживання енергоресурсів зменшилося вдвічі.

Вже у 2022/23 опалювальному сезоні прогнозована ефективність від реалізації програми - вісім мільярдів гривень. У майбутньому керівництво держави планує більш раціонально розподілити зекономлені кошти та спрямувати їх на інші програми соціальної підтримки та забезпечення населення.

Разом з цим читають: Державна програма термомодернізації житлового фонду - більше запитань, ніж відповідей

Коментарі 0

Залишити коментар