Від’єднання української енергосистеми від інших країн

0

План на енергетичний безвіз з Європейським союзом: коли відбудуться тестове від'єднання від енергосистем РФ та Білорусі?

Найближчим часом Україна тестуватиме свою енергетичну незалежність та спробує працювати в ізольованому режимі.

Під час телевізійного марафону з нагоди Дня єднання перший віцепрем'єр - міністр економіки анонсувала визначну подію для всієї України.

Вперше за багато років Україна у тестовому режимі здійснить триденну тестову ізоляцію від енергетичних систем Білорусії та РФ.

З метою інтеграції в Європейську енергетичну систему та долучення до загальноєвропейської енергомережі ENTSO-E, Україні необхідно поступово відмовитись від постачання електроенергії з боку РФ та Білорусі. Саме для цього, найближчим часом будуть проведені випробування з ізоляції енергетичної системи України від цих держав.

Коли відбудеться тестове від'єднання ЕС?

У планах "Укренерго", з метою синхронізації двох частин енергосистеми нашої держави, організувати об'єднання з "Островом Бурштинської ТЕС" до двадцять четвертого лютого 2022 року.

Тестова ізоляція України від енергосистем Росії, Білорусі та мережі ENTSO-E запланована на 24-26 лютого.

Як було зазначено, на сьогодні в Україні на повну потужність працює 15 блоків атомних електростанцій, які забезпечують енергетичну стабільність у державі. Крім того, в портах і на складах ТЕЦ та ТЕС запаси вугілля перевищили торішні показники майже вдвічі і становлять один мільйон тонн, а у надрах газосховищ зберігається 10,7 млрд кубометрів блакитного палива.

Мета експерименту - перевірити можливість Української ЕС працювати самостійно та її готовність до інтеграції в енергетичну систему континентальної Європи ENTSO-E. Під час тестування вітчизняні енергосистеми повинні продемонструвати здатність підтримувати необхідну частоту 50 Гц за різних режимів роботи.

До програми тесту входить:

  • почергове від'єднання генерацій;
  • зміна навантажень.

Експеримент буде спільним для України та Молдови. За його результатами будуть прийняті рішення щодо переходу ENTSO-E на паралельну роботу з молдавською та українською ЕС.

Керівництво "Укренерго" запевняє, що були вжиті всі заходи, які гарантують стабільність роботи системи, а тому вітчизняний споживач не має відчути негативних змін у поставці енергоресурсів під час тестування.

Уряд покладає великі надії на зміцнення енергетичної безпеки країни шляхом інтеграції вітчизняної енергетичної системи в європейську.

Слід зазначити, що, в рамках програми з синхронізації ЕС України та Європейського союзу, наша держава повинна була працювати в ізольованому режимі ще у 2021 році.

У травні 2021 року рішенням НКРЕКП було заборонено використання електроенергії з РФ та Білорусі, які забезпечували 75% від загальної кількості імпортованої електрики. Проте, компанія "Беленерго", в рамках діючого контракту, продовжила електропостачання. Крім того, у листопаді 2021 року, Білорусь розпочала поставки електроенергії обсягом 500 мВт в якості аварійної допомоги нашій країні.

Буде цікаво: Вітроенергетика в Україні та світі – прогноз на 2022 рік

Коментарі 0

Залишити коментар