Вітроенергетика в Україні та світі - прогноз на 2022 рік

0

Розвиток вітрових електростанцій у світі. Чого варто очікувати у новому році?

Більше ніж сорок країн світу на зборах кліматичного саміті COP26 у Глазго дійшли домовленості щодо поступової відмови від вугільної енергетики на протязі наступних 20 років. Україна також погодила дану директиву.

Провідний американський постачальник фінансової інформації для професійних учасників фінансових ринків BLOOMBERG прогнозує рекордні темпи розвитку вітроенергетики в Європі. Багатомільярдні інвестиції приваблюватимуть вітрові електростанції що плавають. Нафтогазові компанії долучаться до фінансування галузі. А Китай стане головним світовим конкурентом завдяки передовим технологіям та доступній ціновій політиці.

Що ж прогнозують аналітики BLOOMBERG вітровій енергетиці у 2022 році?

Десять прогнозів від експертів:

1. Збільшення наземних вітрових потужностей до 22 ГВт.

Згідно з прогнозами, Європейські країни, країни Близького сходу та Африки перевищать торішні показники на 3 ГВт та обладнають рекордну кількість наземних вітрових потужностей у понад двадцять два ГВт. Такі країни, як: Німеччина, Швеція, Фінляндія, Польща, Іспанія, Франція, Італія та Туреччина - вже наблизились до щорічного встановлення більше ніж одного ГВт потужностей.

Берегова вітрова установка та аналіз по регіонах.

Проте прогнозується незначне загальносвітове зниження темпів зростання потужностей ВЕС з 79 до 76 ГВт. Рекорд був встановлений у 2020 році у розмірі 91 ГВт.

2. Перевищення приросту морських потужностей ВЕС більше ніж на 10 ГВт.

За сукупною потужністю Китай являється найпотужнішим ринком вітрової енергетики в усьому світі. Китайські компанії значно пришвидшили темпи будівництва, для того, щоб мати можливість скористатися зеленими тарифами та іншими схожими субсидіями.

3. Зацікавлення грошовитих інвесторів вітровими електростанціями що плавають.

Плавуча вітроенергетика поки що знаходиться на етапі формування. Розроблено понад сорок конструкцій платформ, але жодна з них не перевищує потужність 100 МВт. З усім тим, експерти прогнозують, що галузь у 2022 зможе привабити багатомільйонні інвестиційні кошти на інноваційні досліди та розвиток.

У планах Великобританії, франції та США розвивати власні проєкти. А тому, аналітики BloombergNEF з впевненістю заявляють про ймовірний приріст потужностей плаваючих ВЕС до 5,3 ГВт до 2030 року та 20,9 ГВт до 2035 року.

4. Збільшення зацікавленості нафтогазових компаній у проектах офшорних ВЕС.

У зв’язку з міцним світовим тиском щодо декарбонізації, нафтогазові компанії змушені активно розвивати напрямок екологічно чистої енергетики, щоб не втратити свої надприбутки. Завдяки наявним потужним фінансовим ресурсам та багаторічному досвіду проведення робіт у морі, нафтогазові компанії будуть активними у всіх аукціонах із субсидування та оренди ділянок морського дна. Більшість з них вже оголосили про намір брати участь у них.

5. Заповнення вітроенергетичного ринку вітротурбінами китайського виробництва.

У зв’язку з жорсткою внутрішньою конкуренцією потужні китайські компанії почнуть прагнути вийти на зовнішній ринок. Ще у 2020 році експортні потужності китайських турбін перевищили 1 ГВт. У 2022 році  виробники очікують на рекордні замовлення з боку іноземних компаній. Цьому сприятимуть значно вдосконалені технології та конкурентні ціни.

6. Збереження високої ціни на турбіни.

Вартість турбін у 2022 році прогнозовано залишиться незмінною. У зв’язку зі збільшенням витрат на сировину та транспортування, нівелюється зниження витрат шляхом технічного вдосконалення процесу. Саме тому виробники турбін змушені залишити вартість своєї продукції незмінною, або взагалі підняти ціни.

7. Збільшення кількості несправних вітротурбін.

Поломки вітряних турбін зустрічаються нечасто, але іноді таке трапляється. Старі моделі виключатимуть з виробництва в міру того, як розроблятимуть вдосконалені конфігурації. Експерти не виключають збільшення втрат виробників у зв'язку з виявленням певних проблем та дефектів.

Наприклад, у зв'язку з поломкою одного агрегату, було виведено з експлуатації 150 турбін Vestas. У Німеччині, через вихід з ладу  турбіни N149 Nordex, компанія зупинила 19 турбін з подібною конфігурацією.

8. Консолідація серед виробників турбін.

Невеликим виробникам вітрових турбін з кожним роком стає все тяжче конкурувати з потужними компаніями. На сьогодні лідерами продажу є турбіни від Vestas, GE, Siemens Gamesa, Nordex та Enercon.

9. Відбудеться другий аукціон із "негативними субсидіями" на будівництво офшорної ВЕС.

Прогнозується, що на аукціоні з офшорної вітроенергетики розробники платитимуть за право будувати та експлуатувати проекти, а не боротися за субсидії.

10. Збільшення вимог щодо використання обладнання місцевого виробництва.

Експерти прогнозують оголошення нових параметрів аукціонів із офшорної вітроенергетики, які вимагатимуть збільшення обсягів використання обладнання місцевого виробництва.

Такі вимоги спонукатимуть залучення інвестицій до локальних ринків, оскільки їх реалізація вимагає:

  • наявності хорошої портової інфраструктури;
  • монтажних та сервісних суден;
  • потужностей з виробництва турбін.

Читайте також: Вітроенергетичні установки у Одеській області

Коментарі 0

Залишити коментар