Лічильники самі передають показники?

0

У Черкаській області, у місті Сміла, встановили нові лічильники - цифрові. Жителі вже отримали перші платіжки та діляться своїми враженнями щодо новинки. За словами керівниці абонентського відділу, встановлення нових цифрових лічильників відбулося за кошт міського бюджету.

Завдяки новинці показники відправляються у Водоканал через інтернет.

Таке нововведення першими на собі випробували жителі Сміли. Мешканці тепер не повинні подавати ніяких даних про водопостачання або чекати доки прийде та зафіксує це контролер.

За словами одного із мешканців Сміли, якому встановили такий лічильник ще у серпні, тепер набагато простіше буде, оскільки непотрібно буде бігати із паперами. Натомість обладнання, яке зовні виглядає як звичайне, передаватиме показники самостійно, а споживачам лишається просто оплачувати та й усе.

Інша жителька, у чиєму помешканні також встановили цифровий лічильник радіє від того, що ніхто не зможе схитрити, так як точна інформація із лічильника йде прямо у водоканал.

Також встановили і прибудинковий лічильник, який знаходиться у підвалі.

Приватна компанія, що надала обладнання будинку, коментує, що мешканцям тепер потрібно буде сплачувати лише те, що спожито, а не відшкодовувати збитки через боржників та будь-які крадіжки або втрати. За словами представника компанії, згідно нового законодавства, прибудинкові лічильники потрібно встановлювати, оскільки до наступного року всі будинки мають бути ними облаштовані.

Він також підтвердив, що всі 16 лічильників для 16 квартир було встановлено безкоштовно, оскільки поки що це лише пілотний проект, який у місті Сміла вперше. Також ці проекти нині реалізуються у Вінниці, Маріуполі та в планах запуску у Черкасах. Це дасть можливість бачити показники як загальнобудинкові так і квартирні окремо.

За повідомленням керівниці абонентського відділу, встановлені за кошт міського бюджету лічильники, обійшлись у суму в 25 000 гривень, проте вона переконана, що проект окупиться.

Проблема систем обліку є вже дуже давньою. Це потрібно для зменшення втрат, які трапляються по причині аварій, але більшою мірою через проблемність звітування людей чи по їх небажанню чи за відсутності часу.

Цифрові лічильники допоможуть вирішити цю проблему, оскільки статистика показує, що передають показники всього лиш третина мешканців багатоповерхівок, а навіть за можливості долучити контролерів до цього - мало хто пускає їх в квартири. Натомість цифрові лічильники дозволять контролювати дані щодо споживання онлайн.

 

Читайте також: Повірка лічильників води в Києві

Коментарі 0

Залишити коментар