Повірка лічильників води: терміни та санкції за несвоєчасне проходження

0

Як часто потрібно здійснювати повірку лічильника? Що загрожує власнику квартири за несвоєчасну перевірку приладу обліку води?

Встановлення особистого лічильника гарячої та холодної води сприяє значній економії.

Чому варто встановити особистий пристрій обліку води?

  1. Наявність власного лічильника гарантує сплату лише за ту кількість води, яку споживач використав. Це сприяє значній економії, особливо у сезон відпусток, коли вода взагалі не використовується, а заплатити за неї необхідно.
  2. Норми використання холодної та гарячої води, закріплені державними нормативними актами, не завжди відповідають дійсності, як наслідок люди переплачують за об'єми, які не споживали.
  3. У випадку, коли в будинку планується встановлення загальнобудинкових пристроїв обліку, встановити особистий лічильник є вкрай необхідним. За такої системи обліку, весь використаний обсяг води, буде порівну розділений між усіма мешканцями без лічильника ( додатково доведеться заплатити за незареєстрованих мешканців, протікання у підвалі після загальнобудинкового лічильника, злив води зі стояків тощо).

Незначним недоліком встановлення персонального лічильників води, є необхідність у регулярній повірці приладу та його заміні за потребою.

Періодичність повірки лічильників води.

Згідно нормам Статті 17 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" повірку лічильників гарячої та холодної води власник будинку зобов'язаний здійснювати з регулярністю один раз на чотири роки.

Записатися на повірку лічильників води у вашому місті можна тут.

Як дізнатись, коли слід повірити лічильник?

Дати реєстрації приладу у системі та останньої повірки лічильника зазначаються у відповідному паспорті. Якщо лічильник новий, дату його введення в експлуатацію також можна перевірити в Акті введення в експлуатацію.

Платіжка є надійним джерелом інформації, коли варто здійснити повірку вимірювального приладу. Зазвичай постачальник послуг саме у квитанції на оплату вказує рекомендований період, коли слід здійснити черговий контроль роботи приладу. Якщо рекомендації, зазначені у платіжках, проігнорувати, Водоканал та Теплосервіс не зважатимуть на надіслані вами показники та здійснюватимуть нарахування за послуги водопостачання згідно встановлених норм споживання.

Повірку лічильників можна робити й з власної ініціативи у разі, якщо є підозри щодо вірності показників або випадково були порушені пломби на приладі.

Покарання за несвоєчасну повірку лічильників.

На законодавчому рівні на сьогоднішній день немає жодних штрафних санкцій відносно несвоєчасної повірки лічильника. Проте слід пам’ятати, якщо термін повірки вимірювального приладу вичерпано, споживачам доведеться заплатити згідно показників загальнобудинкового лічильника, або, за його відсутності, згідно норм, закріплених у законодавстві.

Читайте також: Повірка лічильників води в Києві.

Коментарі 0

Залишити коментар