Хто платитиме за газ по європейським цінам?

0

Наближення опалювального сезону для мешканців багатоквартирних новобудов доповнилось новими документами та новими тарифами на опалення. Аби не лишитись без тепла, власники квартир мають підписати договори у яких зазвичай ціни суттєво вищі аніж актуальні тарифи для населення. Хто ініціатор таких вимог та як бути, щоб не лишитись без опалення?

ОСББ, які створені забудовниками і займаються розповсюдженням документів із завищеними тарифами. Ціна на газ, яку враховують у опалювальних тарифах становить сучасну ринкову ціну на енергоресурс, а це - 31 гривня за кубометр. Тобто получається, що люди змушені платити по тарифам, які встановлено для підприємств.

За словами очільника центру допомоги ОСББ, такі ситуації можуть траплятись з мешканцями новобудов, чиї будинки формально ще не здали в експлуатацію, а отже вони вважаються комерційними, отже і тарифи для них виставляють як для юридичних осіб.

Якщо забудовники самовільно створюють ОСББ, вже не кажучи про ультиматуми щодо підписання тих чи інших документів, то це є порушенням закону. Забудовники можуть створити ОСББ лише, якщо оформлять право власності на не менш як половину квартир у будинку. У квартирах, де проживають люди, тарифи мають бути як і для усього населення, без урахування того яке право власності там є.

Голова ОСББ - формальний представник мешканців будинку і не може приймати рішення сам, а тим паче змушувати когось підписувати будь які документи. Будь-яка ініціатива голови може розглядатися як перевищення повноважень, оскільки  всі питання мають розглядати колективно на зборах.

Коментарі 0

Залишити коментар