Чергове зростання ціни на воду. Як зміняться ціни у різних містах?

0

В Україні спостерігається різке подорожчання вартості холодної води. Тариф на воду збільшився в середньому до 5 гривен за куб.

Майже в усіх містах України з початку нового року значно виросла вартість холодної води.

Варто нагадати, що ще з початку 2022 року Національна комісія з регулювання сфери комунальних послуг підвищила тарифи для 45 водоканалів, які забезпечують водою 70% українців.

З першого лютого люди почнуть отримувати нові платіжки.

Десь ціни стрибнули на 5%, а десь майже на половину. Найдешевша вода на Вінниччині та на Харківщині, а найдорожча у Запорізькій області.

Загалом, вартість води в середньому по Україні зросла на 20% і становить в межах тридцять гривень за кубічний метр.

Як бачимо, тарифи на воду у кожному місті різні.

Що більше людей обслуговує водоканал - тим дешевші послуги. Річкову воду очистити і доставити до споживачів дешевше, ніж артезіанську. Але хоть би де працював водоканал, він залежить від енергоносії та економіки держави в цілому. Якщо ціни на все зростають, то і тарифи відповідно збільшуються.

Чому виріс тариф на воду?

Як пояснюють керівники комунальних установ, збільшення витрат на водопостачання є основним фактором, який суттєво впливає на вартість ціни 1 кубометру води для населення. Розмір цих витрат залежить від наступних чинників:

  • суттєве зростання вартості електроносіїв;
  • необхідність підвищувати оплату праці працівникам комунальних установ;
  • збільшення вартості основних товарно-матеріальних цінностей;
  • зміни у оподаткуванні, зростання податкових зобов'язань.

Щоб стримати тарифи, експерти рекомендують водоканалам модернізуватися. Оскільки транспортувати воду дірявими трубами і качати застарілим обладнанням - собі дорожче.

Якщо влада певного міста хоче оптимізувати тариф на водопостачання, їй необхідно розпочати роботу з оптимізації самої інфраструктури, а саме:

  1. Встановлювати більш енергоефективні насоси.
  2. Змінювати систему перекачки.
  3. Модернізувати систему очистки.

Працівники водоканалів бідкаються. На жаль, грошей бракує на ремонти, не те що на оновлення, тому модернізація можлива виключно за умови державної фінансової підтримки.

Рекомендації, як самостійно встановити лічильник води, дивіться тут.

 

Коментарі 0

Залишити коментар