Зміни в оплаті за комуналку

0

Витрати на обслуговування і заміну вузлів комерційного обліку води і теплоенергії буде включено в плату за обслуговування абонентів.

На засіданні Кабінету Міністрів, першого вересня, були внесені зміни по оплаті за комуналку.

У новій постанові буде встановлено граничну суму оплати за обслуговування абонентів, відповідно до змін структури витрат, включених в оплату обслуговування абонентів, відповідно до Закону України (далі «ЗУ») «Про житлово-комунальні послуги». Послуги надають за персональними договорами про надання в розпорядження комунальних послуг або за договорами з обслуговування систем, які знаходяться всередині будинку. Оплату споживачеві, відповідно, нараховують виконавці тієї чи іншої послуги.

Буде уточнено встановлення граничної суми оплати за абонентське обслуговування з постачання тепла, гарячої води, водовідведення, централізованого постачання води виконавцями відповідних послуг.

Першого травня цього року прийшов в дію ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг». Внесені зміни до законів: «Про житлово-комунальні послуги», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» і «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Згідно з цим ЗУ змінилися нарахування плати за обслуговування користувачів комунальних послуг, а також відбулися зміни в структурі витрат, включених у вартість оплати за обслуговування абонентів.

Згідно ст.1 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»:

  • оплата за обслуговування абонентів - платіж виконавцю від користувача (по персональним договорами про надання послуг або договорами з обслуговування систем, що знаходяться всередині будинку відповідно до договору про надання комунальних послуг. Постачання і розподіл природного газу і електроенергії не враховуються. Договори включають в себе витрати виконавця на їх укладання.

Відповідно до ст.6 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги", виконавці комунальних послуг це:

  • організація з теплопостачання - надає послуги поставки теплоенергії,
  • власник теплової установки (або той, хто має інші законні повноваження), завдяки якій можна виробляти гарячу воду - надає послуги з постачання гарячої води,
  • суб'єкт господарювання, який надає послуги з централізованого постачання води,
  • тощо.

Оплата за обслуговування абонентів відбувається за умови підписання персональних договорів споживача з виконавцем, з надання комунальних послуг або договорів з обслуговування споруд, які знаходяться всередині будинку.

Раніше витрати на обслуговування і заміну вузлів комерційного обліку води і теплоенергії включали у внески за вищеописані послуги, тепер же ці витрати будуть включати в оплату обслуговування абонентів того чи іншого виконавця. Такий крок введено для оптимізації кількості призначених для користувача платежів.

Згідно ст.1 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»:

  • вузол комерційного обліку - вузол для забезпечення загального обліку використання тих чи інших комунальних послуг в будинку або його частини, обладнаний індивідуальним інженерним вводом,
  • визначення кількісного і якісного показника комунальних послуг вузлом комерційного обліку, є основою для проведення підрахунку використаних комунальних послуг називається комерційним урахуванням послуг.

Зараз в оплату за обслуговування абонентів не включатимуть витрати по обслуговуванню розподільників тепла і вузлів, які забезпечують облік використаних комунальних послуг в квартирах багатоквартирних будинків.

Закон України передбачає надання можливості отримання субсидій і пільг на оплату послуг для користувачів, власників і співвласників в приміщеннях, які обладнані автономним опаленням або мають поставку гарячої води (певним категоріям громадян).

Коментарі 0

Залишити коментар