Вода у водогоні Львова не хлоруватиметься

0

Відтепер львів'яни та гості міста матимуть змогу пити воду з міського водогону без вмісту рідкого хлору у будь-якому куточку обласного центру.

Як повідомляє "Львівводоканал", напередодні нарешті запрацювала остання станція дозування гіпохлориту натрію (що є альтернативним способом знезараження води) на водопровідній насосній станції в Карачинові.

Варто зазначити, що ще наприкінці ХХ століття почали масово застосовувати сполуки хлору з метою знищення небажаних шкідливих для організму людини мікроорганізмів. З цією метою, до води, яку забирали з водойм, додавали рідкий хлор або хлорне вапно.

Однак, незважаючи на всі позитивні аргументи у захист хлорування, науковцями був неодноразово підтверджений той факт, що така вода є шкідливою для людини. Залишковий хлор має властивість накопичуватися в організмі, а при нагріванні у такій воді утворюється ще більш шкідлива речовина - хлороформ.

Саме з вищезазначених причин, влада міста Львова восени минулого року ініціювала реконструкцію та введення в експлуатацію ряду насосних станцій, на яких замість хлору почали використовувати гіпохлорит натрію (безпечна неорганічна сполука з антисептичними та дезінфікуючими властивостями).

Переваги використання гіпохлориту натрію замість хлору:

  • відрізняється безпечністю у зберіганні та транспортуванні;
  • характеризується простотою дозування;
  • має тривалий ефект дезінфекції;
  • нівелює виникнення техногенної аварії;
  • зменшує негативний вплив на здоров'я мешканців міста.

З початку року "Львівводоканал" переобладнав наступні станції:

  1. "Збоїща"
  2. "Винники"
  3. "Будзень-3"
  4. "Старе Село"
  5. "Карачинів"
  6. "Глинна Наварія"

На сьогоднішній день, усі будинки Львова забезпечені водою без хлору.

Крім того, у планах розвитку міста на 2022 рік заплановано будівництво додаткової станції електролізу у Винниках, як резервної система захисту для знезараження та виготовлення гіпохлориту з солі. Також плануються дороговартісні роботи з оновлення міської мережі, яка вже доволі застаріла.

Коментарі 0

Залишити коментар