Повірка ваг

0

Ваги різних конструкцій мають різне призначення та використовуються у різних галузях: ринках, магазинах, складах, на виробництвах, а також у медичних та освітніх установах.

Навіщо повіряти ваги?

Повірка ваг - це діагностика на предмет коректного та точного вимірювання ваги. Фахівці перевіряють відповідність прилада метрологічним вимогам, які встановлені нормативними документами. Результат повірки - свідоцтво або внесений відповідний запис у паспорт ваг, а також пломба із відтиском повірочного тавра, де вказана дата крайньої повірки (пломба має бути без пошкоджень, а відтиск чітким і з розбірливим текстом).

Пломба потрібна як для підтвердження факту повірки вагів так і для закриття доступу до механізму налаштування.

Повірка ваговимірювального обладнання, яке використовується у торговельно-комерційній діяльності, є обов’язковою відповідно до Закону України “Про метрологію та метрологічну діяльність”. Заборонено використовувати пристрої, які не пройшли повірку вчасно.

Процедуру повірки ваг здійснюють підприємства та організації, які уповноважені правом проведення повірки.

ТОВ «ФАРН ОТК» - лабораторія, уповноважена на проведення повірки засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації та застосовуються у сфері законодавчо регульованої метрології.

Закон України “Про метрологію та метрологічну діяльність” наголошує на тому, що всі ваги, які використовують для торговельно-комерційних операцій зобов’язані проходити повірку раз на рік. Неавтоматичні (механічні) зважувальні прилади - раз на півтора роки. У разі непроходження процедури повірки відповідно до термінів, ваговимірювальне обладнання не повинно бути допущене до експлуатації.

Чи потрібно повіряти електронні ваги?

Багато хто має хибну думку, що електронні ваги - гарантія точного зважування, оскільки миттєво видають результат на табло. Оскільки на електронні ваги не можна вплинути за допомогою магнітів, або полегшених гир, складається думка, що вони завжди безпомилкові.

Звісно, механічні ваги суттєво простіше підлаштувати так, аби вони показували вигідніші для продавця дані, проте електронні пристрої теж цілком можливо відкоригувати.

Ще варто звернути увагу, що будь-яка техніка, при регулярній та довготривалій експлуатації, все ж з часом виходить з ладу.

Також не слід забувати, що ваги, які були нелегально ввезені в Україну можуть навіть не відповідати Технічному регламенту.

Усі ваги, які пройшли оцінку відповідності та використовуються у торговельно-комерційній діяльності заносяться у Державний реєстр засобів вимірювальної техніки.

Добросовісні продавці ніколи не уникатимуть повірок, оскільки їм нічого приховувати. На електронні ваги повірочне тавро ставиться знизу, закриваючи доступ до механізму із налаштування. У разі сумнівів споживача у достовірності даних на вагах, він може звернутись із проханням продемонструвати наявність та цілісність опломбування ваговимірювального обладнання.

Також на бокових панелях вагів повинні бути таблички, де зазначені країна-виробник, торговельна марка, заводських номер, рік випуску та найвища межа зважування (пр. Max = 100 kg) та знак Держреєстру.

Для продуктивної та успішної торговельно-комерційної діяльності радимо не нехтувати правилами та користуватись повіреною вимірювальною технікою, оскільки це напряму впливає на довіру та на вашу репутацію в цілому.

Подати заявку на повірку ваг можна тут.

Коментарі 0

Залишити коментар