Платіжки за комуналку можуть змінитись

0

У Верховній Раді, 21 жовтня, ухвалили закон «Про енергетичну ефективність». Ним передбачається проведення на великих підприємствах енергоаудиту кожні 4 роки, а також цільовий показник скорочення споживання енергії за кожен рік.

Законом “Про енергетичну ефективність” передбачається, що в платіжки за комунальні послуги вноситимуть інформацію щодо споживання - порівнюватимуть поточні показники із минулорічними.

За повідомленням заступниці міністра енергетики, аби об’єктивно інформувати населення та дієво впроваджувати інструменти держпідтримки у галузі енергоефективності, передбачено розробку нового формату платіжки за комунальні послуги. В платіжках буде детальна інформація про споживання та порівняння поточних показників із тими, що були минулоріч, доступні енергоефективні програми, якість послуг з постачання природного газу та електроенергії.

Міністерство енергетики зауважило, що великим підприємствам необхідно буде або впровадити систему енергоменеджменту або ж кожні чотири роки проводити енергоаудит. Це має допомогти в оптимізації витрат на споживання енергії та дасть розуміння, яких заходів потрібно вжити аби мінімізувати витрати у майбутньому.

Закон також передбачає впровадження масштабної програми щодо “розумних технологій” на державному рівні. Таким чином оператори систем розподілу зможуть скоротити витрати в електромережах. А споживачі зможуть управляти власним попитом. Якщо дозволять технічні можливості - передбачається встановлення інтелектуальних систем обліку газу, електрики та тепла.

Щоб знизити  витрати на утримання будівель із державного бюджету, органи державної влади та місцевого самоврядування матимуть зобов’язання купувати енергоефективне обладнання, а також приміщення, які будуть орендувати або купувати мають бути енергоефективними.

Закон вперше передчабатиме відповідальність за порушення законодавства щодо забезпечення енергоефективності.

Коментарі 0

Залишити коментар