Об'єднання та приватизація “Центренерго” та держшахт

0

На засіданні Кабінету Міністрів ухвалили рішення про відмову від ліквідації державної компанії “Енергетична компанія України”. Вирішили передати їй державний пакет акцій компанії “Центренерго” та державні вугільні шахти. З пояснювальної записки стало відомо, що всі 100% компанії “Енергетична компанія України” стануть об’єктом приватизації.

За словами прем’єр-міністра, таке об’єднання компаній “Енергетична компанія України” та “Центренерго” дозволить забезпечення безперебійного постачання вугілля. А шахти, у свою чергу, матимуть визначений канал для збуту та нормально розраховуватимуться.

Державна енергетична компанія ПАТ  “Центренерго” виробляє та постачає електроенергію, яка становить 8% від загального обсягу електроенергії в Україні. Компанія включає в себе Вуглегірську, Зміївську та Трипільську теплові електростанції.

У 2019 році "Центренерго" мало 2 мільярди збитку, а вже у 2020 прибуток становив 50 мільйонів гривень.

Національне акціонерне товариство “Енергетична компанія України” є акціонером близько тридцяти відкритих АТ паливно-енергетичного комплексу.

Кабінетом Міністрів, 6 жовтня 2020 року, було розроблено план щодо створення вертикально-інтегрованої компанії, беручи за основу “Центренерго” та декілька шахт. Також було погоджено повернення державі шахт “Добропіллявугілля”, які були в оренді ДТЕК (власність Ріната Ахметова). На початку 2021 року завершився процес передачі шахти та продажу майна компанії “ДТЕК Добропіллявугілля” державі. Вартість становила 397 мільйонів гривень.

Фондом держмайна України, у червні цьогоріч, було ухвалено наказ щодо приватизації “Центренерго” наступного, 2022, року.

Коментарі 0

Залишити коментар