Не вистачає стажу для пенсії? Докупіть.

0

Вихід на пенсію можливий за однієї із двох умов: або за наявності відповідного робочого стажу або ж досягнувши відповідного віку.

Наступного року підвищать на рік мінімальний стаж. Нині у 60 років можна получати пенсію маючи 27 років стажу. Наступного року потрібно вже буде мати 28 років. І таке підвищення необхідного стажу ростиме до 2028 року кожен рік.

Експерти підрахували, що більше 35% людей не зможуть вийти на пенсію тоді, коли планували.

Вихід є. Уряд вирішив, що якщо бракує необхідного стажу, то його можна докупити, заключивши Договір про добровільну участь у системі обов’язкового страхування. Підключивши договір за той період, що вже пройшов, можна оплатити неробочі роки. Також можна проплатити рік, який мають додати у наступному році.

Окільки щороку додаватиметься ще по одному (2023 рік - 29 років, 2024 рік - 30 і до 2028 року вже становитиме 35 років),явно багато хто так і вчинить аби не допрацьовувати додані роки.

Де заключити договір і скільки це коштує?

Договір про добровільну участь у системі обов’язкового страхування можна заключити у податковій службі.

Вартість стажу вираховують по спеціальній формулі: страховий внесок у 22% множать із коефіцієнтом вартості компенсації та кількістю місяців, яких не вистачає. Отже, по такій формулі минулоріч (2020 рік) рік стажу коштував 24900 гривень. Якщо ж бракує, для прикладу, 5 років, то сума получається досить великою - 125000 гривень.

Оплату потрібно здійснити протягом 10 днів із моменту підписання договору (відразу всю суму).

Коментарі 0

Залишити коментар