Чотири державні банки обслуговуватимуть розподільні спецрахунки облгазів

0

Нацкомісією з державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг підготовано проект постанови Кабінету Міністрів "Про забезпечення проведення розрахунків за послуги розподілу природного газу". Пропозиції проекту постанови:

  1. Упорядкувати відкриття та закриття існуючих рахунків. Використовуючи спеціальний режим зарахування грошей (надходження оплат послуг розподілу природного газу).
  2. Провести розрахунки вартості послуг розподілу природного газу.

Проект постанови пропонує визначити Укргазбанк, Укрексімбанк, Ощадбанк та Приватбанк, які працюють із поточними рахунками із спецрежимом, де використовуються оператори газорозподільних систем і їх підрозділів (обслуговування), уповноваженими.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг констатує, що причиною прийняти цей документ є мета врегулювати проблему із погашенням заборгованості від операторів ГРМ (газорозподільних мереж) перед операторами ГТС (газотранспортної системи). А також забезпечити можливість функціонувати оператору газотранспортної системи без збитків та стабільно.

Проект постанови розробили аби виконати зміни, які внесено до закону "Про ринок природного газу". Зміни запроваджують відкриття поточних рахунків із спецрежимом використання операторами газорозподільних мереж (аби зараховувати кошти від споживачів як оплату за послуги розподілу природного газу). Повноваження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг доповнено можливістю затверджувати нормативи розподіляти кошти із поточних рахунків із спецрежимом використання операторів газорозподільних мереж.

Оскільки неможливо припинити надавати послуги із транспортування природного газу операторами газотранспортних служб, бо це стане причиною зупинки розподілу газу для всіх споживачів, які приєднані до цієї системи газорозподілу, то розрахунки операторів газорозподільних мереж, які відбуваються не своєчасно та не повністю стають причиною збільшення заборгованості. Через це накопичуються збитки та погіршується фінансовий стан та загрожує стабільному функціонуванню оператора газотранспортної системи.

Проект постанови передбачає зарахування коштів від споживачів за послуги розподілу газу на поточні рахунки із спецрежимом використання, які відкрито у уповноважених банках оператором газорозподільних мереж.

Коментарі 0

Залишити коментар