Чому зростає ціна на природний газ в Україні?

0

Незважаючи на допомогу США, енергетична криза в Європі поки що не слабшає.

Трейдери мають сумніви, чи достатньо на континенті запасів палива, щоб витримати холодну зиму без збоїв.

Останніми днями закриття трьох французьких атомних станцій, для перевірки на наявність несправностей, ще більше збентежило ринок електроенергії.

Базова ціна на газ у Європі піднялася у вівторок 21 грудня до нового рекорду, збільшившись з початку року майже на 800% та перевищила $2190 за тисячу кубометрів або 187,47 євро за МВт/годину. У п'ятницю 24 грудня ця цифра несподівано знизилася з початку дня на 19% (до $1253 за 1 тис. куб. м, або 107 євро за МВт/год), проте середньорічне зростання ціни склало понад 400%. Загалом, за останні роки Європа відчуває одну з найпотужніших енергетичних криз.

Не слід забувати про те, що Україна також залежить від європейських хабів.

Серед основних найвпливовіших факторів, які останнім часом негативно впливають на коливання цін на газ в Україні, виділяють:

  • дефіцит запасів газу в європейських сховищах;
  • уповільнення розробки та введення в дію нових потужностей з добування та зрідження газу у зв'язку з пандемією;
  • погіршення погодних умов та різке похолодання на всій території країни;
  • призупинення сертифікації та введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2";
  • перебої у виробництві альтернативної відновлюваної енергії (вітрові, сонячні електростанції) та, як наслідок, значне підвищення використання традиційних видів енергії теплоелектростанцій;
  • розповсюдження нового штаму COVID-19 "Омікрон".

Надмірна вартість природного газу на українському ринку в свою чергу негативно впливає на всю економіку країни та викликає інфляцію. Зокрема, суттєво прискорилося зростання цін в енергетичній галузі країни.

Коментарі 0

Залишити коментар