Блокування рахунків за борги.

0

Відпочатку кампанію по блокуванню рахунків за борги підтримали ПриватБанк та Monobank. Нині ж цей список включає 18 установ із 73 діючих на території України. Вони автоматично блокуватимуть рахунки по вимозі державних або ж приватних установ.

приватбанк монобанк юніверсалбанк оксібанк
ізібанк спортбанк
прокредітбанк банкльвів конкордбанк
райфайзенбанк кредобанк отпбанк
ідеабанк метабанк українськийкапітал
укрсиббанк індустріалбанк
востокбанк банквласнийрахунок радабанк

Що таке автоматичні арешти рахунків та як це працює?

Весною цьогоріч було запущено таку практику і стала вона можливою завдяки Автоматизованій системі виконавчого провадження для виявлення та арешту коштів на рахунках.

За допомогою цієї системи виконавець відправляє запити аби виявити рахунки боржників та наявність на рахунках коштів у всі банки, які долучені до системи. Також є можливість створити постанову про арешт коштів та розіслати у банки вимоги щодо списання коштів та реквізити виконавчої служби для перерахування.

Така практика була і раніше, проте вся процедура відбувалась у ручному режимі

  1. написали листи із запитами про наявність рахунків у всі 78, діючих на території України, банків
  2. почекали доки листи дійдуть
  3. почекали доки отримають відповіді
  4. написали нові листи про арешт

До цого арешт накладався на весь рахунок, а зараз лише на ту суму, яку потрібно для того аби погасити борг.

Автоматичний арешт рахунків працюватиме стосовно всіх , хто потрапив у Єдиний реєстр боржників. Реєстр цей можна подивитись на сайті Міністерства юстицій.

Але щоб потрапити у Єдиний реєстр боржників треба щоб був пройдений судовий процес і відкрите виконавче провадження. Після цього боржник з’являється у реєстрі.

Проте, у випадку із автоматичною фіксацією порушень ПДР постанова прийде за місцем реєстрації без пройденого судового процесу. Якщо порушник не оплатить штраф, запустять процес автоматичного списання коштів аби погасити борг. Заблокують лише суму боргу, а не всь рахунок, якщо виконавець вказав суму боргу. Якщо ж грошей на рахунку не вистачає, або не була вказана точна сума виконавцем, то можуть арештувати кошти на всіх рахунках.

Що робити, якщо ваші рахунки арештувати?

  1. Звернутись в банк та з’ясувати причину блокування рахунку. Банк має повідомити постанову на підставі якої відбувся арешт. У більшості банків таку інформацію можна побачити у мобільних додатках.
  2. Ознайомитись із постановою та судовим рішенням.
  3. Звернутись до виконавця та ознайомитись із матеріалами виконавчого провадження для вияснення підстави появи боргу на який відкрили провадження та через який наклали арешт на рахунки.
  4. Або оплатити борг відповідно до виконавчих документів аби закрити його та зняти арешт.
  5. Або заявити виконавцю про скасування арешту, який наклали на підставі арешту рахунків для отримання урядової допомоги, для прикладу.
  6. Оскаржити постанову про накладення арешту через суд.

Коментарі 0

Залишити коментар