Платіжки за комунальні послуги поповняться новим тарифом

0

Збір абонентської плати на обслуговування лічильників та тепломереж передбачений у новому тарифі за абонентське обслуговування та функціонування систем опалення і гарячого водопостачання.

З початку року все більше громадян нашої країни у різних містах почали отримувати платіжки за опалення та гаряче водопостачання з новим тарифом - абонентською платою.

За що нараховують абонентську плату?

Згідно законів "Про житлово-комунальні послуги" та "Про комерційний облік комунальних послуг" комунальні установи можуть виставляти додаткову абонентську плату за надання наступних послуг:

  • постачання тепла;
  • постачання гарячої води;
  • послуги водоканалів;
  • вивезення ТПВ.

Раніше абонплату за обслуговування та функціонування систем опалення і гарячого водопостачання нараховували лише мешканцям столиці, але з січня 2022 року платіжки з даним розділом українці почали отримувати й у інших містах нашої держави.

У Законі України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" від 22.06.2017 № 2119-VIII (зі змінами внесеними ЗУ № 1060-IX) також зазначений пункт щодо "абонентського обслуговування."

Абонентське обслуговування включатиме в себе:

  1. Оплату за виконання робіт із заміни та обслуговування лічильників тепла і гарячої води у будинках, які раніше сплачувалися як внески громадян.
  2. Витрати, пов'язані з розподільчими та адміністративними послугами.

Як розраховується абонентська плата?

Кабмін запровадив формулу, згідно якої нараховуватиметься сума абонплати.

Формула нарахування абонентської плати за тепло та постачання теплої води: 2*ПМ*2,58*0,15*К

  • ПМ - рівень прожиткового мінімум на момент здійснення розрахунку;
  • 2,58 - середньостатистична кількість осіб у сім'ї;
  • 0,15 - середньостатистичні витрати на послуги комунальників від прибутку;
  • К - закріплений на законодавчому рівні коефіцієнт (для послуг з опалення та водопостачання - 0,019, для вивезення сміття - 0,009).

Як бачимо, розрахунок вартості абонентської плати здійснюється за формулою, яка має прив'язку до прожиткового мінімуму і змінюватиметься відповідно до його зростання. Вона нараховується на окрему житлову одиницю, незалежно від її площі.

Абонплата буде нараховуватись незалежно від пори року та вказується окремим рядком у платіжці.

Раніше ми повідомляли про поновлення "температурних коефіцієнтів" при нарахуванні плати за газ.

Коментарі 0

Залишити коментар